НИАР “Плиска” е вторият най-посещаван туристически обект през септември

Национален историко-археологически резерват “Плиска” се нареди на престижното второ място в класацията на iLoveBulgaria за 10-те най-посещавани туристически обекти в страната през септември. Важно е да се знае, че обектът попада за първи път в топ 10.

Днес посетителите на Плиска могат да видят Източната порта, която е била главният вход на крепостта. Сега това е и главният вход на резервата. На около 1,5 км от нея е Голямата базилика – внушителният храм е бил най-големият в Европа за своето време. Туристите могат да се разходят и около Тронната палата – т.нар Омуртагов дворец, която е изпълнявала представителни функции на българските владетели през първата половина на ІХ в. В района са и останките от т.нар „Малък дворец”.

Иначе, класацията за месец септември оглави Къща музей „Неофит Рилски“ в Банско. Третата позиция остана за Тракийски храмов комплекс – с. Старосел, а четвърти е Музея за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

Класацията до 10-то място допълват: Археологически музей Созопол, Бачковски манастир, Музей „Никола Вапцаров“ – Банско, Музей на солта в Поморие, Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и Ягодинската пещера.

Класацията на iLoveBulgaria е съставена на базата на сканирания на табелките на обектите с приложението. Тя обаче не отразява абсолютно всички посещения, тъй като има много хора без смартфони или без инсталирано подобно приложение.

iLoveBulgaria e интерактивна платформа на България и официален гид, предоставящ информация както за забележителностите, така и за специалните предложения на местните фирми. Част е от международната платформа iLove, разработена в Англия, ползваща най-модерните технологии и концепции в маркетинга и електронната търговия.

Подобни

Leave a Comment

12 − ten =