Николай Илчевски гостува в РБ “Стилиян Чилингиров”

На 14 януари, от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува Николай Илчевски с представяне на сборника си с разкази „Записки от селската кръчма”.

Текстовете в „Записки от селската кръчма” са изключителна снимка на съвременното българско село от края на XX и началото на XXI в., а мнозина от прочелите я са единодушни, че никой след Йовков, Чудомир и Елин Пелин не е обръщал такова внимание на българското село и не е разказвал с такава любов за него. По думите на автора, историите в 88-те разказа са резултат от 10-годишното му пътуване в душата на българското село, събирани са от селските кръчми, от пейките пред къщите, от дворовете и плевните и затова на 98% са автентични, истински до болка – заради камъчетата под стъпалата, и весели до гъдел – от топлия пясък и прахоляка по селските улици.

Записвани са на едър план – с всички подробности, и не крият, че са родени в калта, но претендират да са необикновени, впечатляващи и незабравими.

Николай Илчевски е автор и на книгите „Ръководство за половозрели безделници”, „Коляното на стоножката”, „Теория и критика на онанизма”, „Металургия на думите” и др. Освен писател, той е и известен журналист и рекламен експерт. Репортер и редактор е в пловдивския ежедневник „Отечествен глас”; съучредител и първи главен редактор е на създадения през 1992-ра в. „Пловдивски новини”; през същата година в съдружие създава и частното радио TNN; през 1997-ма специализира в „Гласът на Америка” във Вашингтон; през 2000-2001 е първо директор новини, а после и административен директор на кабелната телевизия „Евроком”. В рекламния бизнес е от 1998 г.

Подобни

Leave a Comment

1 × 5 =