Никола Димитров: България и Македония хармонизираха Договора за добросъседство

България и Македония са хармонизирали съдържанието на Договора за добросъседство, чиято цел е да изглади споровете между двете страни. За текста на договора е постигнат компромис. „Подписването на Договора за добросъседство ще затвърди доверието между нас и ще покаже, че сме сериозни и искаме да създаваме приятелства в региона”, заяви пред медии македонския министър на външните работи Никола Димитров.

По думите му Скопие ще търси и по-добро сътрудничество с Атина. „Моята препоръка към Атина беше за ново начало на Македония и затова призовах да помислят каква съседка имат. Казах им: Ако искате да имате европейска демокрация, ръководена от правото, сега е моментът да ни помогнете и да позволите да влезем в НАТО. Това би значило инвестиране в по-добър климат, при който ще е възможно разрешаването и на най-големите проблеми”, рязясни още Димитров.

Самият той обаче не очаква бърза промяна в гръцката позиция. По въпросът за промяна на името на Македония министър Никола Димитров обясни, че това е сложен казус, който засяга пряко емоции и идентичност.

Подобни

Leave a Comment

two × 5 =