Нови предпазни мерки срещу разпространението на COVID-19 в община Шумен

На работното заседание на Общинския кризисен щаб, което се проведе днес в Шумен, бяха взети нови противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Общинският кризисен щаб одобри закупуването на консумативи и апаратура за МБАЛ – Шумен и на лични предпазни средства и дезинфектанти за работещи в общински и социални заведения с рискови контакти.

По предложение на кметът Любомир Христов  и със съдействието на директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова са открити телефони за консултации и отговори на въпроси на граждани, включително и по здравни проблеми, жалби и оплаквания, административни процедури и други.

Гражданите могат да позвънят на следните номера: в РЗИ – Шумен – 054/800 719, 054/800722 и мобилен 0895721057 в работните дни от седмицата от 8.30 до 17.00 часа; в РЗОК – Шумен – 054/ 850085, 054/850070 и мобилен 0885695322.

На срещата стана ясно, че здравните медиатори вече оказват съдействие както на общината, така и на здравните власти и на МВР за контрола по спазването на карантинния срок за завърналите се от чужбина шуменски граждани, извършват превантивна дейност и провеждат разяснения за задължителните предпазни мерки и хигиената сред малцинствените групи в шуменските квартали.

Любомир Христов е разпоредил и на кметовете на населените места да събират информация за пристигали български граждани от страни с потенциален риск, която да подават в РЗИ и ОД на МВР за поставяне под карантина.

С решение на Общинския кризисен щаб от понеделник, 23 март, паркирането в „синята зона“ на Шумен ще става само чрез SMS-таксуване на номер 13 54. Останалите паркинги – до старата поликлиника, до бившия ресторант „Днепър“, Градската градина и денонощните ще се обслужват както и досега от съответните служители.

Подобни

Leave a Comment

nine − 8 =