Нови случаи на туберкулоза в Шуменско

Два нови случая на туберкулоза са регистрирани в периода от 25 юни до 1 юли на територията на област Шумен, показва справка за епидемичната обстановка от Регионална здравна инспекция.

Единият навестен от  „жълтата гостенка“ е жител на град Нови пазар, а другият – на село Стан.

Иначе, през изминалата седмица в областта са регистрирани общо 67 случая на остри заразни заболявания срещу 70 за предходната. От тях 52 са случаите на остри респираторни заболявания и грип срещу 47 за предходния отчетен период.

8 са случаите на ентероколити, един е диагностициран с колиентерит, а четирима са пипнали варицела, сочат още данните на РЗИ-Шумен.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. Важно условие е пациентите да се придържат стриктно към лечението, което е продължително – от 6 месеца до 1 година.

През последните години се отчита трайно намаление на болните от туберкулоза в България. Общият им брой през 2017 г. е 1 462 души спрямо 1 607 пациенти за 2016 г., като се запазва тенденцията броят на мъжете, засегнати от болестта, да е над два пъти по-голям от броя на жените.

Най-засегнати са лицата във възрастовите групи над 65 г. – 20% и групата лица 45-54 г.

Подобни

Leave a Comment

18 − 9 =