Ново мобилно приложение в помощ на хора със заекване

Приложението MPI-2 ще помага хора със заекване да се справят с трудностите при комуникация. Създателите се надяват, че в дългосрочен план използването му ще помогне за цялостното отстраняване на проблема. MPI-2 е създадено от Сирма Медикъл Системс, в чието портфолио е и едно от най-популярните приложения за контрол на диабет в света – Diabetes:M, пише economic.bg.

Новият продукт е резултат от съвместната работа на компанията с американски професори, разработили една от най-успешните програми за лечение на заекване в света – Modify Phonation Intervals (Модификация на фонационните интервали, накратко MPI). Тя е дело на проф. д-р. Роджър Ингам и редица други специалисти от Калифорнийския Университет в Санта Барбара, САЩ, които се трудят по проблема в продължение на 35 години. Мобилното приложение помага да се анализират интервалите на звука в говора на потребителя. Именно в този процес се намесва екипът от Сирма.

За въпросния анализ са използвани алгоритми и изкуствен интелект на компанията, които пък тя базира на данните от дългогодишните тестове и проучвания на д-р Ингам. След като резултатите от използването на приложението бъдат обработени, те се изпращат на лекуващия специалист за преглед и оценка. Системата е изградена от три основни компонента – потребителско приложение, модул за записване и административен панел за терапевти. Чрез тях може да се проследи ефективността на всеки отделен елемент от изпълнението на програмата и да се предприемат правилните стъпки в лечението на всеки пациент индивидуално, спрямо характеристиките на неговия специфичен случай.

В момента приложението е достъпно за iOS устройства (телефон и таблет) на Apple. То вече се ползва в пет от най-авторитетните центрове за лечение на заекване в Америка, а скоро се очакват и още специалисти от цял свят. За да използват приложението, потребителите трябва първо да изберат своя лекуващ специалист, след което да уточнят детайлите по лечението с него.

Снимка: Сирма Медикъл Системс

Подобни

Leave a Comment

2 × two =