Турска компания строи завод за кабели и проводници в Шумен

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „САРК България“ АД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Размерът на инвестицията възлиза на 17 млн. лв., като ще бъдат открити 40 нови работни места, съобщават от Министерство на икономиката.

Проектът „Производство на медни проводници“ на дружеството има за цел да изгради завод в индустриалната зона на град Шумен, в който да се произвеждат електрически кабели, основно за автомобилната промишленост, както и специални проводници, които имат широка употреба в авиационната и отбранителната индустрии.

Заводът с обща площ 69 000 кв.м. ще бъде оборудван с щадящи околната среда модерни машини, напълно съответстващи на съвременните технически изисквания. Местата за производство и административните сгради ще заемат около 7400 кв. м. Предприятието се очаква да заработи до пет години.

“САРК България” АД е част от турския холдинг Sarkuysan A.S. Смята се, че холдингът е най-големия производител на мед в южната ни съседка. Припомняме, че Sarkuysan регистрира дружество в Шумен още през 2016 г. и нае помещения от завода за алуминиеви изделия “Алкомет”, с идеята да изгради предприятие за кабели.

Година по-късно “Сарк България” директно купи земята (69 дка) и сградите, които се намират в т.нар. Втора индустриална зона на Шумен, но започването на производството се забави.

От икономическото министерство съобщиха още, че от началото на 2018 г. по ЗНИ са издадени 15 сертификата тринадесет за клас А, един за клас Б и един за приоритетен инвестиционен проект. Общо предвидените инвестиции възлизат на 690.316 млн. лв. и се очаква разкриване на 1316 нови работни места. Шест от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги.

 

 

Подобни

Leave a Comment

18 − eighteen =