Нов случай на лаймска болест в Шуменско

Пореден случай на лаймска борелиоза е регистриран на територията на област Шумен. Този път болният е жител на село Менгишево, община Върбица. Това сочи справка за епидемичната обстановка в периода 4-10 юни на Регионална здравна инспекция.

Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от един вид спирохета и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. Кърлежите могат да заразят с тази спирохета хора и животни. Много често ухапването може да остане незабелязано от човека.

Лаймската болест спада към трансмисивните заболявания, чиито причинители се предават от кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Болестта има сезонен характер. Случаите зачестяват през лятото и есента, което съвпада с периода на активност на кърлежите.

Иначе, през изминалата седмица в Шуменско са регистрирани общо 60 случая на остри заразни заболявания срещу 81 за предходната. От тях 37 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип срещу 58 за предходната седмица.

Чревните инфекции са представени от 5 случая на ентероколити и един установен с ротавирусен гастроентерит. Девет души са диагностицирани с варицела, срещу 11 за предходния отчетен период. Трима жители на гр. Шумен пък са заболели от скарлатина, показват данните на РЗИ. През предходния отчетен период случаите на тази коварна болест са били два.

Паразитозите в областта са представени от един случай на ламблиоза и един на тениаринхоза. Няма нови пациенти, диагностицирани със сексуално предавани инфекции в област Шумен. Данните на РЗИ показват, че един жител на областният град е ухапан от куче.

Подобни

Leave a Comment

20 + 8 =