Нов случай на марсилска треска в област Шумен

Пореден случай на марсилска треска е регистриран на територията на област Шумен. Болният е жител на град Каспичан, показват данните на Регионална здравна инспекция за епидемичната обстановка в периода 2-8 юли.

Източник и преносител на инфекцията е най-често кучешкия кърлеж. Инкубационният период на болестта е 3-7 дни. Началните прояви на заболяването включват втрисане, висока температура, отпадналост и т.н. На мястото на ухапването при половината заразени се появява тъмно петно, покрито с коричка и диаметър 0.5-2 см.

Историческата справка показва, че марсилската треска е ликвидирана у нас след 1960 г., вследствие на избиването на уличните кучета-преносители на кърлежа. След 1990г. болестта отново получава разпостранение. Големият бум е през 2001г., когато заболеваемостта в България от марсилска треска скача до 18.81 на 100 000 души население.

Иначе, през изминалата седмица в област Шумен са регистрирани 45 случая на остри заразни заболявания срещу 67 за предхония отчетен период. От тях 22 са случаите на остри респираторни заболявания срещу 52 за предходната седмица.

15 души са диагностицирани с ентероколити, един е заболял от салмонелоза, двама са лепнали колиентерити, а друг е установен с ротавирусен гастроентерит, показват данните на РЗИ.

Въздушно-капковите инфекции са представени от три случая на варицела срещу цели четири за предходната седмица.

Подобни

Leave a Comment

three + eighteen =