Нощ в библиотеката в Шумен на 31 май – ето и програмата

За пeта поредна година Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира за шуменци и гостите на града Нощ в Библиотеката. В рамките на Нощта на 31 май, във времето от 18.30 до 24.00 ч., ще бъдат представени няколко атрактивни експозиции.

В парковото пространство пред библиотеката ще е подредена фотоизложбата „Светлините на града”, представяща Шумен през погледа на младия фотограф Мустафа Мустафов. В Изложбена зала гостите на библиотеката ще могат да разгледат фотодокументалната изложба „Книги, посоки, публики” – гостуваща експозиция на Националната библиотека, която представя архивните й колекции „Ръкописи и старопечатни книги”, „Български исторически архив” и „Ориенталски сбирки” с любопитна информация за съдържанието на тези колекции и за някои от най-ценните документи, съхранявани в тях.

В Каталожна зала ще е подредена фотодокументалната изложба „140 години от освобождението на Шумен”, представяща участието на шуменци в националноосвободителните борби чрез фотоколажи от снимки, документи, картини и книги, свързани с освободителните борби в периода от Кримската (1853-1856 г.) до Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и с освобождението на Шумен.

На втория етаж ще е подредена изложбата „Смях и поуки от старите шуменски вестници” с обяви и реклами в шуменската преса от началото на XX в. В залата за заемане на литература за дома на обичащите книгата и четенето ще бъдат предложени шест фензони – „Животът е вкусен” с литература, представяща кулинарни специалитети от целия свят; „За известните” с биографична литература за имена в областа на изкуствата и спорта; „Опознай себе си” с литература в областта на приложната психология; „За любовта и още нещо…” с любовни романи, „Престъпен ум” с криминални романи и фензона „Смях, смях, смях…”, представяща хумора и сатирата в литературата.

От 19.30 до 21.00 ч. в английския двор на библиотеката ще звучи популярна забавна музика в изпълнение на Градски духов оркестър „Михаил Биков”. Пак тук в 20.00 ч. библиотеката ще връчи на своите възрастни читатели награди в категориите „Най-млад активен читател”, „Най-дълголетен активен читател”, „Най-активен четящ дарител”, „Читател на пълно работно време”, „Ентусиазиран меломан” и „Дългогодишен читател полиглот”.

За обичащите приложните занимания във фоайе – II етаж ще бъде организирано ателие за арттерапия „Оцвети ме!”. Пак на втория етаж, в отдел „Изкуство”, за любителите на седмото изкуство ще бъдат представени игралните филми „Специалист по всичко” (от 19.00 ч.) и „Адио, Рио” (от 21.30 ч.), а от 18.30 до 19.00 ч. и от 20.30 до 21.30 ч. – документални филми за българските обекти в списъка на ЮНЕСКО.

В Каталожна зала ще бъдат организирани два базара – „Нови книги и ръчно изработени сувенири” с атрактивни, достъпни цени на предлаганите книги и изделия и благотворителният базар „Стари книги и списания”. На посетителите ще бъдат предложени и традиционните за Нощта в библиотеката атрактивни като маршрут и беседа обиколки на библиотечните книгохранилища.

За детската аудитория са предвидени: парти с музика, танци и фокуси с участието на аниматора Асен Ненчeв и награди в категориите „Най-любознателен читател”, „Най-активен читател”, „Най-малък активен читател”, „Успешно сътрудничество” и „Партньор на Детски отдел в насърчаването на четенето” (от 18.30 до 19.30 ч.); забавления с Face Art и оцветяване на любими приказни герои (от 19.00 до 21.00 ч.) и кино с пуканки – прожекция на филма „Сам вкъщи” от 21.30 ч.

По традиция посетилите библиотеката ще могат да си направят годишен абонамент за услугите на институцията срещу цената на еднодневен пропуск от 2 лв, като за децата до 14-годишна възраст регистрацията ще е безплатна.

В Нощта на библиотеката ще се предлагат традиционните услуги на институцията и ще работи с читатели от 12.00 до 17.30 ч.

 

 

Подобни

Leave a Comment

seventeen − 4 =