Няколко инициативи под надслов “За машините и хората” се проведоха в СУ „Панайот Волов“-Шумен

В ерата на дигиталните технологии и роботизацията чрез няколко инициативи в СУ „Панайот Волов“ – Шумен поставя темата за ролята на машините в живота на човека.

Днес от 12:00 ч. в СУ „Панайот Волов“ се проведе един час на знаменития италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса – Леонардо да Винчи.

Роден на 15 април 1452 г., прочут предимно заради картините си, самият той е смятал себе си по-скоро за учен и инженер. Велосипед, прототип на танк, прожектор, катапулт, подвижни мостове, бойни машини, артилерийски оръдия, конструкторски замисли в областта на авиацията са само част от многобройните му изобретения, повечето останали неоценени, тъй като са изпреварили времето си.

Чрез тематичната изложба учениците от СУ „Панайот Волов“ ще имат възможност да се запознаят с информация за изобретенията на италианския гений, да разгледат ученически макети, да научат повече за десетте най-известни картини на Леонардо и да си направят снимка като Мона Лиза благодарение на копието на Джокондата, направено от ученичката Такухи Кехеян.

На 13 април се проведе и открит урок на тема „Криптоанализ на шифри със сложна (многоазбучна замяна)“.

Под ръководството на д-р Здравко Кузманов зрелостниците на СУ „Панайот Волов“, които са първият випуск в страната, завършващ профил „Технологичен – Защита на информацията“, демонстрираха как се как се разбива шифърът на машината „Енигма“. Откритият урок на имаше за цел да демонстрира знанията на учениците от класическия криптоанализ.

Създадено за търговски цели, човешкото изобретение получава най-широко разпространение в Националсоциалистическа Германия по време на Втората световна война за шифриране и дешифриране на секретни съобщения. Чисто човешки процедурни грешки и стереотипи в работата на немските шифровчици са давали възможността за откриването на ключа и дешифрирането на съобщенията за деня. Счита се, че разшифроването на немските криптограми е съкратило продължителността на войната с две години.

В Месеца на Волов клубът по роботика и програмиране към училището „Epsilon Engineers“ под ръководството на Николай Пощаров организира дейности за най-малките любители на съвременните технологии – бъдещите първокласници.

Отворен остава въпросът доколко новите технологии и изкуственият интелект са заплаха за милиони работни места или разкриване на нови възможности. При всички случаи те са част от живота в XXI век.

Подобни

Leave a Comment

16 + thirteen =