Няма наводнени земеделски площи в Шуменско, есенниците са в добро състояние

Есенниците на територията на област Шумен са в много добро състояние. До момента няма сигнали за наводнени площи, съобщи за СтрелаБГ Магдалена Йорданова, старши експерт „Поземлени отношения” в ОД „Земеделие” – Шумен.

„Констатирахме единствено малък разлив на река Врана до село Хан Крум, но там е залята необработваема земеделска земя“, добави тя.

Комисии са обиколили посевите в община Шумен и не са констатирани наводнени и унищожени площи.До момента има едно единствено подадено заявление за пропаднали насаждения със зимна маслодайна рапица в община Никола Козлево, но вероятно там проблема е друг и няма да го признаем, изясни Магдалена Йорданова.

Процедурата е следната – в 7 дневен срок след стихията собственика трябва да подаде сигнал до ОД „Земеделие“, че има унищожени площи, а след това междуведомствена комисия отива на място да провери сигнала. Ако посевите са унищожени на 100% , издава се констативен протокол, на базата на който се изплаща обезщетение.

Торенето на есенниците е започнало още в началото на февруари и вече може да продължи, тъй като снежната покривка се стопи окончателно. С подхранване на есенно-житните култури с азотни торове се гарантират високи и качествени добиви, защото се постига равномерно хранене на растенията през различните фази от развитието им. Излизащите от зимен покой житни култури се нуждаят силно от азот и внасянето на този основен хранителен елемент по време на възобновяване на вегетацията действа положително върху производителността им.

Пшеницата има необходимост от азот през пролетта, когато процесите на растеж протичат бързо. Дозата азот на декар трябва точно да се спазва,  защото както недостигът е вреден, така и излишъкът. При азотен дефицит растенията израстват хлоротични и се развиват слабо. Азотният излишък причинява буен растеж на растенията, голяма чувствителност към болести и слаби добиви.

500 000 дка в Шуменско са засети с пшеница, 70 000 дка с ечемик, 5800 дка са засети с тритикале, а зимната маслодайна рапица е 73 740 дка. В сравнение с миналата година се отчита сериозен ръст в посевите от пшеница.

Снимка: bgfermer.bg

Подобни

Leave a Comment

thirteen − 2 =