Н. Пр. Армен Саргсян: Нека да помислим за побратимяване на Шумен с град в Армения

„Тук съм, за да изразя още веднъж благодарността на нашия народ към България и българите, които приютиха хиляди арменски бежанци в началото на миналия век. Братското отношение е причината не само нашите сънародници тук, но и цяла Армения да изпитва същото топло отношение към България. Благодаря за всичко, което прави местната власт, за да се съхранят арменските традиции и култура. Ние трябва да използваме този потенциал и искам да отправя предложение да помислим за побратимяване на Шумен с град в Армения.“

Това каза извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в България, Н. Пр. Армен Саргсян при срещата си с кмета на община Шумен Любомир Христов. Градоначалникът изрази готовността на администрацията да работи в посока на побратимяване с град в далечна Армения.

Той сподели пред госта, че чувства арменската общност в Шумен много близка. „Радвам се, че българи и арменци живеят като добри съседи от векове в нашия град. Историята на нашите два народа е много сходна и това ни прави още по-близки. Истинските посланици на тези топли приятелски връзки са хората, защото в ежедневието си българи и арменци винаги са си помагали и в хубави, и в трудни моменти“, каза Христов по време на срещата.

В разговорите между двамата бе поставен акцент върху развитието на традиционно добрите връзки в областта на културния обмен, образованието и спорта. Кметът Христов и посланик Армен Саргсян бяха единодушни, че добрите отношения между България и Армения могат да стана основа за сътрудничество и в областта на икономиката. Армен Саргсян подари на кмета на Шумен книги, свързани със съвременната арменска литература в превод на български език и няколко издания, посветени на историята и културното развитие на Армения.

Кметът Любомир Христов връчи на посланика на Република Армения почетен плакет с герба на Шумен.

На срещата присъстваха и заместник-кметовете Найден Косев, Росица Антонова, Светлана Маркова и Боян Тодоров.

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

fourteen − twelve =