Областният управител на Шумен участва в срещата на министрите на туризма на държавите в ЕС

Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев взе участие в срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС, която се проведе в София, информират от областната администрация. Срещата е в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз, а домакин е министърът на туризма Николина Ангелкова.

Във форума участваха еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН г-н Зураб Пололикашвили,  министри на туризма от ЕС 28, от Балканите и представители на бизнеса. Туризмът има водеща роля в икономиките на България и на ЕС и създава съответно 13% и 10% от техния брутен вътрешен продукт (БВП).

Приходите от международен туризъм в страните от Съюза са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г. Министрите обсъждаха последователно три теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай.

Подобни

Leave a Comment

13 + twelve =