Област Шумен на 11-то място по брой загинали при катастрофи

24 души са загинали и 95 са ранени при регистрираните общо 83 тежки пътно-транспортни произшествия на територията на област Шумен през 2017 г. Това показват данните на Отдел: Статистически изследвания – Шумен към Националния статистически институт.

Областта  е на двадесет и трето място по брой тежки ПТП и по брой ранени лица и на единадесето място по брой загинали сред 28-те области в страната. В сравнение с 2016 г. oбаче се наблюдава намаление с 6.7% на броя на тежките произшествия.

Най-голяма е концентрацията на тежки произшествия на територията на община Шумен – цели 41 на брой, с 12 загинали и 44 ранени. ПТП със загинали лица са регистрирани в още пет общини: Венец, Каспичан, Нови пазар, Смядово и Хитрино.

Данните на НСИ сочат още, че най-голям брой тежки произшествия са регистрирани през месеците март и май – по 12.0% от ПТП за годината, а най-нисък – през февруари – 1.2%. През месец януари 2017 г. няма регистрирани тежки ПТП в област Шумен.

Броят на загиналите е най-голям през месец ноември – 20.8%, следван от месец март – с 16.7% от всички загинали в областта. При ПТП през миналата година са ранени 7 малолетни лица, на възраст до 14 години и 5 непълнолетни (15 – 17 години), съответно 7.4% и 5.3% от общия брой ранени в област Шумен, като във възрастовата група до 9 г. има две загинали лица.

От загиналите участници в движението, най-голям е броят на водачите – 11, или 45.8% от всички загинали лица в областта. Сред ранените най-много са водачите на превозни средства – 45 души, или 47.4% от ранените в областта.

Подобни

Leave a Comment

one × three =