Обновиха пешеходната пътека на ул.”Ген. Столетов” пред “Булмаг“, проблемът с осветлението остава

Броени дни след като на изтърканата и неосветена пешеходна пътека на ул. “Ген. Столетов“ пред “Булмаг” в Шумен бяха блъснати двама души, пътната маркировка бе изцяло възобновена. Проблемът с уличното осветление в този участък обаче си остава. Полагането на нова боя не е извършено от Общинско предприятие „Строителство и благоустройство“, а от фирма “Барс” АД, с която има сключени договори за гаранционна поддръжка на пътищата в града и общината. “Наше задължение е да ги поддържаме до определена дата, а след това идва ред на Общината. Пред няколко години се създаваха т.нар. ЛОТ-ове. Ние направихме 5-ти и 6-ти. В договорните условия имаше клауза, която гласи, че маркировката трябва да трае пет години. Ако е в гаранция все още, ние отиваме и я обновяваме, без да коментираме, както сме го правили до сега”, заяви за СтрелаБГ изпълнителния директор инж. Данко Добрев.

„Ние работим основно по заявки от Общината. Там, където е изтекъл договора за поддръжка с някоя фирма, изпращат нас да обновяваме пътната маркировка. Обикновено се фокусираме около училищата и детските градини“, обясни директора на ОП „Строителство и благоустройство“ Недко Салабашев. За тази си дейност предприятието е отделило 70 000 лева.

Малко по-нагоре обаче, на ул. „Генерал Гурко“, пешеходната пътека е почти незабележима за водачите на автомобили.

Преди дни общинския съветник Добромир Драев настоя в докладна записка до местния парламент да се вземат незабавни мерки за обезопасяването на пешеходните пътеки. Той е направил нощни снимки на 35, според него опасни, пешеходни пътеки в града. Всяка фотография е с дата, час и GPS координати. Общинският съветник иска незабавно да бъде свикана общинската Комисия за безопасност на движението. На заседанието й трябва да се обсъдят всички възможности за осветяването им, както и да се изготви оценка на риска от ПТП на всички тях в тъмната част на денонощието.

 

 

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

ten − four =