Учат директори от Шуменско на трикове за задържане на ромските деца в училище

Около 100 директори на училища от Североизточна България ще се включат в двудневната регионална работна среща по проект „Всеки ученик ще бъде отличник-2“ на Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. Събитието стартира днес ,от 13:00 часа, в град Варна.

От Шумен участие в работната среща ще вземат директорите на Трето ОУ “Димитър Благоев”, Шесто ОУ “Еньо Марковски”, СУ “Трайко Симеонов”, ПГССХТ, както и ръководителите на школата в Мадара, Ивански, Градище, Иваново, Тодор Икономово и др.

Целта  на срещата е да се обсъдят предстоящите дейности през учебната 2018/2019 година. Директорите ще се запознаят с обучителните програми на Център “Амалипе” – обучаваща организация в сферата на интеркултурно образование.

Експертите от “Амалипе” ще акцентират върху ролята на образователния медиатор в помощ на задържането на учениците в класните стаи. Те ще представят и презентация на тема „Какво е и какво не е образователен медиатор“.

Проект „Всеки ученик ще бъде отличник” е двугодишна програма, подкрепена от Тръст за социална алтернатива. Дейностите са насочени към превенция на отпадането и задържане на ромските деца в училище, увеличаване на броя на реинтегрираните или записаните отново в училище деца, увеличаване на числото възрастните роми, включени във форми на обучение през целия живот.

Силно се акцентира и върху чувствителното увеличаване на процента на ромските младежи, които продължават своето образование в средни училища.

Снимка: Open Society Foundations

Подобни

Leave a Comment

4 × two =