Община Велики Преслав отпусна 25 000 лв. на болницата, дълговете й обаче са три пъти по-големи

На редовната си сесия Общински съвет Велики Преслав гласува помощ в размер на 25 000 лева за болницата в града. Средствата трябва да отидат за покриване на част от дълговете на лечебното заведение, които към момента са 75 000 лева, от които 63 000 лева са вече просрочени. Задълженията са изцяло към доставчици. Още през месец октомври от Националното сдружение на общинските болници алармираха, че 20 лечебни заведения са в тежко финансово състояние и има опасност да фалират. Основната причина за това положение са недофинансираните клинични пътеки. Ако се стигне до затваряне на болници, хиляди хора могат да останат без право на адекватно лечение и грижи.

Пред СтрелаБг управителят на МБАЛ – Велики Преслав д-р Иван Димитров заяви, че всички заплати на персонала са изплатени и към момента няма забавяния, кадрови проблем също няма. По думите му нещата в системата на здравеопазването са порочно сложени и изобщо не може да се говори за регулация и управление, камо ли за устойчивост и перспектива.

„Цените на клиничните пътеки не са пипани от близо 10 години. Там има много големи неравенства между отделни специалности, за лимитите има неравенства, също и между лечебните заведения и между областите в страната. Има 7-8 области, където липсват основни специалисти. Националната здравна карта е обявена за нищожна от Върховния административен съд. Липсва остойностяване на труда в системата и на този фон се подготвя договаряне на Национален рамков договор за 2018 г. Как ще го направят и как ще го осъществят, какво ще договарят като няма формулиран продукт и цени?“, пита се той. НЗОК е монополист и по европейското законодателство, няма право да налага лимити.

Според д-р Димитров новият здравен министър не може да направи абсолютно нищо, дори при най-добро желание. „В една кошница са сложени яйцата и камъните. Повишаването на бюджета на касата с 407 милиона лева още повече ще изкриви дисцпропорцийте, то не може да реши проблемите. За съжаление,  който и да застане на мястото на здравния министър, ще влезе в същия скафандър и няма да свърши нищо друго“, каза още той и бе категоричен, че условията на работа са сбъркани и това поставя на карта съществуването не само на болницата във Велики Преслав.

Подобни

Leave a Comment

4 + 17 =