Община Нови пазар с най-добрия бюджет от години

Бюджетът на община Нови пазар за 2019 г. е добър, защото е балансиран, приходите нито са подценени, нито са надценени, а са оптимални. Тази оценка даде съветникът Николай Николов („Коалиция за Нови пазар”) по време на първото за тази година заседание на Общинския съвет. Той изрази надежда, че кметът Ивайло Камаджиев ще успее да реализира изцяло бюджета и да изпълни и обещанието си – Община Нови пазар да посрещне 2020 г. без просрочени задължения. Положителна оценка на бюджета даде и съветникът от БСП Ивайло Петров. След кратки дебати предложението на администрацията беше прието единодушно.

19 724 504 лв. са средствата, с които ще разполага община Нови пазар през 2019 г. 12 579 641 лв. от тях са за държавно делегирани дейности, а 7 144 863 лв. от местни приходи. Планирани са капиталови разходи в размер на 2 608 813 лв., 231 000 лв. са отделени за спортните клубове, 65 500 лв. за културния календар, 36 700 лв. за пенсионерските клубове.

Заседанието завърши с две питания – дали ще бъдат отделени още средства за читалищата и кога ще се изчисти нерегламентираното сметище в района на ТЕЛК. Кметът Камаджиев отговори, че при актуализация ще се търсят допълнителни средства за читалищата. Той обаче смята, че те трябва да се дават за дейност, а не по равно на всяко читалище. По отношение на втория въпрос, кметът Камаджиев отбеляза, че проблемът ще се реши трудно защото сметището е в частен терен.

Съветниците от четирите групи в Общинския съвет на Нови пазар – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Коалиция за Нови пазар”, бяха единодушни при гласуването на всичките 19 точки от дневния ред на първото за 2019 г. заседание. Това показва както добра подготовка на материалите отстрана на общинската администрация, така и ефективна работа на постоянните общински комисии, което беше причината заседанието да продължи по-малко от час и половина,

Беше отправена критика към председателят на Общинския съвет Ангел Куцаров, който отсъстваше поради болест. Николай Николов изрази недоволството си от факта, че общинските съветници не са били поканени на общественото обсъждане на бюджета, проведено в началото на януари, както и с това, че съветници не са били изпратени на обучението за изготвяне на бюджет, организирано от Националното сдружение на общините. Николов декларира, че ще постави тези въпроси на следващо заседание.

Подобни

Leave a Comment

12 − 2 =