Община Смядово получи приз за добро управление

Кметът на Община Смядово Иванка Петрова получи от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков приз – Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Церемонията, на която бяха отличени общо 17 общини, се проведе в рамките на XII Годишна среща на местните власти. Това съобщават на страницата на МРРБ.

България е първата страна в ЕС с одобрена Стратегия за иновации и добри практики на местно ниво към Съвета на Европа, която се изпълнява в партньорство между централната власт в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините в Република България. В нея са заложени 12 принципа за добро управление: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

„Кандидатстването се осъществи по сложна процедура, която изискваше огромен брой документация, която да представи практиките в общината, организацията на работа, действащи наредби и т.н. Нормално е да има високи изисквания, тъй като това е европейски етикет за иновации и добро управление, който се придобива в една тежка процедура,  във връзка с която Министерството на регионалното развитие дори е провело анкета сред гражданите на Община Смядово. Това е високо отличие за начина на управление и развитие на нашата община, което няма как да не ме изпълва с гордост, защото зад това признание се крие огромен ежедневен труд на всички мои колеги от администрацията на община Смядово, за което им благодаря“, заяви по повод наградата кметът Иванка Петрова.

 

 

Подобни

Leave a Comment

1 × 3 =