Община Шумен: Укрепваме участъци от брега и коритото на река Енчова

Община Шумен е предприела дейности по укрепването на участъци от брега и коритото по протежението на река Енчова. Подпорни съоръжения вече са изградени  в района от моста на ул. „Генерал Скобелев“ към улица „Марица“, похвалиха се от общинската администрация.

Брегът в тази част на реката бил най-засегнат, а отделни участъци пропаднаха при поройния дъжд през есента на 2015 г.

„Около реката през годините има свличане на земни маси и коритото й е доближило до пътя. Има опасност от свличане на платното. Затова там на най-опасните участъци започнахме изграждане на подпорни съоръжения. Едното е до големия мост, а второто до следващото малко мостче на ул. „Марица“, където подпорите също са поддали“, обяви заместник-кметът по строителство инж. Боян Тодоров.

Той обясни, че съоръженията са с хоризонтална връзка. Там има и отвор, който беше запушен за известно време, за да се съберат наноси, след което беше почистен, за да има по-голям отток на водата. Подпорните стени по коритото на река Енчова са на стойност 30 хил. лв. и са изработени от фирма, специализирана в изграждането на мостови и укрепителни съоръжения.

Инженер Тодоров обясни, че предстои да бъде укрепен още един участък от реката по ул. „Марица“, където коритото също заплашва пътя. Той припомни, че община Шумен има изготвен проект за укрепване на коритата на реките Поройна и Енчова.

Подобни

Leave a Comment

ten + 6 =