Общински съветник и кмет се обявиха против строежа на джамия в Ивански

Общинският съветник от Атака – Шумен инж. Добрин Чайлев е отправил питания до кмета на Шумен относно постъпило заявление от страна на мюсюлманското изповедание за строеж на джамия в село Ивански.

Въпросите му са:

1.Уведомени ли са всички заинтересовани лица?

2.Издадена ли е заповед за одобряване на ПУП по повод строителството на джамия по кадастралната карта на село Ивански?

Пред СтрелаБГ Добрин Чайлев се обяви категорично против строителството на джамия в село Ивански и настоя за широко обществено обсъждане по въпроса.

“Призовавам всички заинтересовани лица живущи в село Ивански или собственици на имоти там, които са против изграждането на джамия, до 9-ти август да се самоорганизират и проведат среща с кмета на Шумен! Така както преди време живущите в кв. Дивдядово спряха строителството на джамия в квартала, така и Вие можете да го направите, преди кмета да е издал заповед за строителство. Успех!”, гласи призивът му.

Намерението на мюсюлманското изповедание среща отпора и на кмета на селото Жечко Жеков. По думите му, подобна инициатива е имало преди няколко години, но до започване на строеж така и не се стигнало.

„Мюсюлманите при нас са малко на брой. Държа да се знае, че тук не е имало джамия дори по време на турското робство. Определено ще се съберем много недоволни срещу строителството“, заяви той.

Към момента в Ивански живеят 1700 души. Голяма част от тях са роми-евангелисти, които разполагат с две църкви. За нуждите на все по-оредяващото българско население функционира православен храм „Света Троица“, строен през далечната 1912 г.

Снимката е илюстративна

Подобни

Leave a Comment

1 × 1 =