Общински съветник предлага смяна на турските имена на местности в Шумен

Общинският съветник от Атака инж. Добрин Чайлев е внесъл днес докладна записка с искане за създаване на Временна комисия за преименуване на местности на територията на община Шумен.

Според него, тази комисия трябва да създаде цялостна стратегия по подмяна на чуждите топиними с такива, които да отговарят на нашата история и традиция. Част от думите ще бъдат преведени буквално, други ще се преименуват по аналогия, а на трети имената ще бъдат сменени изцяло, уточнява Чайлев.

Предвижда се всичко това да стане с помощта на Началника на общинската служба по земеделие. Промяната на имената няма да налага подмяната на документи от собствениците на имоти, гарантира той.

„Дами и господа общински съветници, през 1878г., 1909г., и 30-те години на 20 век стотици населени места в България сменят старите турско-арабски имена с български. На територията на община Шумен все още има много неразбираеми за нас българите наименования на местности, които се оказват смесица от чужди топоними“, се казва още в мотивите му.

Припомняме, че преди седмица Общинският съвет в Стара Загора реши да преименува 838 местности, които сега имат турско-арабски имена. Инициатори на акцията в Градът на липите са съветниците от ВМРО, НФСБ и Атака. Единствено представителите на ДПС са гласували против подмяната.

Главното мюфтийство обаче излезе с декларация, в която се възпротиви на преименуването и обвини общинските съветници в нов възродителен процес.

Подобни

Leave a Comment

20 + 12 =