ОДМВР – Шумен на борба срещу водачи, активни в социалните мрежи по време на шофиране

Служители на ОДМВР – Шумен провеждат на бул. „Мадара“ акция с акцент върху телефонните разговори и писането на съобщения и статуси в социалните мрежи по време на шофиране. Статистиката сочи, че подобни случаи зачестяват не само в Шумен, но и в цялата страна. Това се явява сериозна предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия. В Шумен през първите 10 месеца на годината са установени 164 водачи, които са ползвали мобилен телефон по време на управление на МПС.  Миналата година техният брой е бил 154, а през 2015 година -122.

Припомняме, че използването на телефон по време на шофиране е забранено от Закона за движение по пътищата. Глобата е 50 лева, отнемат се и шест контролни точки без значение дали водачите говорят без хендсфри,  дали пишат съобщения или друго.  Изключение е ситуация, в която е необходимо да се обадим на телефон 112 и не можем да спрем .

От Пътна полиция отново напомнят да не ползвате мобилния си телефон докато шофирате, освен ако нямате устройство „свободни ръце“. Въздържайте се от писане и четене на смс чрез телефон по време на шофиране. Чатенето крие опасности, затова не пишете, докато сте зад волана на автомобил. Ако се наложи да проведете телефонен разговор  по време на път и не разполагате с хендсфри устройство е необходимо да отбиете , да спрете, и тогава да говорите.  Повечето от водачите считат, че са  имат достатъчно но опит зад волана и разсейване от няколко секунди не може да повлия е на реакцията им.

За намаляване на предпоставките на пътни инциденти, в това число и ползването на мобилен телефон по време на шофиране, по идея на ОДМВР- Шумен са изготвени листовки за водачите. Те са издадени с любезното съдействие на АЛКОМЕТ АД и ще бъдат раздадени по време на специализирани полицейски операции за  безопасност на движението.

 

Подобни

Leave a Comment

18 − sixteen =