ОДМВР- Шумен стартира  инициатива по пътна безопасност в обявения „Ден на превенцията“

ОДМВР- Шумен стартира  инициатива по пътна безопасност в обявения „Ден на превенцията“. Тя ще бъде насочена към водачите и пешеходците и ще бъдат част от кампанията в започващата днес „Седмицата за превенция на детската пътна безопасност“

Светлоотразителни магнитни ленти с надпис „Внимателен съм на пътя“ ще получат всички първокласници в област Шумен. С тях  ОДМВР- Шумен се надява да привлече вниманието на водачите на автомобили отдалече, да ги забелязват, и да знаят, че децата са уязвими на пътя и в безгрижната си игра и разпалените разговори стават невнимателни и понякога излизат внезапно на пътното платно. Старт на инициативата беше даден днес във II ОУ“ Д-р Петър Берон“ в Шумен.

Днешната кампания е поредната, свързана с безопасността на пътя. Знаете,  че  един от приоритетите на шуменската полиция е да пазим живота и здравето както на децата, така и на останалите участници в движението. Тази година залагаме отново на превенцията в най-ранна детска възраст. Първокласниците като пешеходци, са едни от най-малките участници в движението.  Всички ще получат светлоотразителни ленти, за да могат да бъдат видими на пътя, съобщи на брифинг през журналисти директора на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим

Реакциите на децата са непредвидими и внезапни. Служебната отговорност, а след това и  житейската ни задължават да предприемем нестандартни действия да дисциплинираме най-малките участници в движението. Децата трябва  да бъдат особено внимателни при пресичането на улиците, преминаването през кръстовищата, като пътници в автомобили и когато играят безгрижно близо до улицата. Стикери с мотото  „Толерантен съм на пътя“ ще получават  всички водачи на автомобили, които бъдат спирани за проверка от служители на сектор „Пътна полиция“.

 „Със стикерите искаме да ангажираме водачите да бъдат безкрайно дисциплинирани като участници в движението, особено в градска среда. Притежателят на този стикер ще бъде задължен  да бъде отговорен към пешеходците и другите участници в движението, спазвайки изцяло правилата за предимство, и да действа дисциплиниращо на другите водачи“ коментира комисар Йордан Дундаков, н-к отдел „Охранителна полиция“ към областната дирекция.

Инициативата на ОДМВР- Шумен се осъществява с любезното съдействие на фирма от града.

„Подкрепата и съдействието на подобни кампании винаги е било, и ще продължи да бъде част от целите на социалната отговорност на „Алкомет“ АД. Превенцията е много важна, всеки ден поради невнимание има пострадали, а  в най-лошия случай и  загинали на пътя. Обичта и уважението ни към жителите на град Шумен е безкрайна. Усмивките на лицата на децата ме направи изключително щастлив днес. Каним всички участници на пътя да бъдат по-внимателни.“, каза Фикрет Индже председателят на Надзорния съвет на фирмата.

Да бъдем разумни, предвидливи и да намалим скоростта и да запазим живота на децата!

Подобни

Leave a Comment

four − three =