ОДМВР- Шумен с призив за спазване на въведените извънредни мерки

Полицията в Шумен отправя апел към жителите на областта да спазват въведените мерки .

“Грижата за живота и здравето ни е обща. Нека бъдем отговорни!  Призоваваме възрастните хора да не се струпват повече от двама на едно място пред обществени сгради,пред и в търговски обекти, на уличната мрежа.  Да не посещават местата за отдих и да не се събират на пейките на детски и спортни площадки , градски паркове и др. Ако бъде забелязано струпване на хора на едно място полицейските служители ще призовават от високоговорителите на служебните автомобили събирането да бъде преустановено.

Напомняме, че поставените под карантина не трябва да напускат домовете си и да нарушават карантината. Те ще бъдат проверявани от полицията по всяко време на денонощието и трябва да бъдат на адреса си. Нарушителите на карантина  извършват престъпления по чл. 355 ал. 1 и ал. 2 от НК. Законът предвижда затвор до 3 години и глоба от 1 000 до 10 000 лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието скача на 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Призоваваме хората, които са се върнали от държави, включени в списъка като рисков на по-късен етап да останат в домовете си, независимо че нямат симптоми на заболяване.  Нека бъдем дисциплинирани и загрижени за здравето на нашите близки, роднини, приятели и съграждани. Бъдете спокойни, останете по домовете си! Полицията ще се погрижи за недопускане на нарушения на обществения ред. Полицейските служители продължават да оказват съдействие на всички институции и граждани по време на въведеното извънредно положение. При нужда – звъннете на телефон 112”.

Подобни

Leave a Comment

1 × two =