Одобриха бюджетната прогноза за общински заем за модернизиране на осветлението в Шумен

С 29 гласа “за” трима “против” и четирима “въздържал се” съветниците в Шумен приеха бюджетната прогноза на администрацията за вземане на 2.5 млн. лв. заем за модернизиране на уличното осветление в общината.
Дебатът започна с предложението на групата съветници от БСП за търсене на алтернативно решение и привличане на фирма, която да осъществи дейностите по обновяването на уличното осветление. “Така няма да бъде похарчена и стотинка от местната хазна”, заяви Данаил Данчев. Това възпламени страстите в залата и кмета Любомир Христов предостави таблица със задълженията наследени от предходното местно управление и изплатеното за две години от мандата му. “Въвели сме строга финансова дисциплина. Само за година сме изплатили 17 000 000 лева от наследените 35 000 000 лева дългове. За същия период сме спестили 1 000 000 лева от икономии в администрацията. Заппочнали сме погасяване на всички задължения”, остро опонира Любомир Христов и емоционално добави, че в Шумен няма улица с нормално осветление и не съществува фирма, която от любов към шуменци да направи осветлението без пари.
“Не е нужно наемането на външна фирма. Имам чувството, че колегите от БСП насила искат на ни дадат в нечии чужди ръце. В момента икономическата обстановка е изключително благоприятна за теглене на заем”, каза проф. Добрин Добрев.
Даниела Русева се опита да внесе спокойствие в залата и припомни, че местната власт предлага само бюджетна прогноза, което не означава теглене на заем. Тя похвали администрацията за добрата финансова дисциплина. “При това положение не трябва да се трахуваме от вземането на кредит”, категорична бе Даниела Русева. Нейната позиция бе подкрепена от Пламен Петков и Метин Джамбазов.
В словесния дуел се включи и Иван Йонков. Той
уточни, че в предложението на администрацията не е посочен предмета на заема. “Трябва да се знае техническото състояние на мрежата и за какво ще се харчат парите”, каза Иван Йонков.
Точка на спора сложи Метин Джамбазов, който поиска да се премине към гласуване. Така съветниците приеха бюджетната прогноза предложена от местната управа.

Подобни

Leave a Comment

20 + seven =