Ожънати са 99% от площите със слънчоглед в Шуменско, добивите са по- високи от миналата година

Ожънати са 99% от площите с маслодаен слънчоглед на територията на област Шумен. Единствено в община Венец са останали няколко декара, които все още не са прибрани. Средният добив е 250 килограма от декар, което е повече в сравнение с миналата година. Тогава стопаните са отчели 215 кг./дка.

83% от царевицата в областта е прибрана, при среден добив към момента – 566 кг./дка. Миналогодишните добиви са били малко по-ниски – 502 кг./дка. Това съобщи за СтрелаБГ Магдалена Йорданова, старши експерт „Поземлени отношения” в ОД „Земеделие” – Шумен.

По данни на земеделското министерство от края на месец септември, в страната са прибрани общо 1 714,8 хил. тона слънчоглед и 1 424,8 хил. тона царевица. Спрямо аналогичния период на предходната година това е съответно със 7,2% и 1,9% повече. Увеличението и при двете култури се дължи главно на отчетения по- висок среден добив, като при слънчогледа това е комбинирано и с по-бърз темп на прибиране на реколтата.

Почти приключва сеитбата на зимната маслодайна рапица в Шуменско. Засети са 67 967 дка.

„Дъждът се отрази благоприятно на площите със зимна маслодайна рапица. Наблюденията ни показват, че растенията са поникнали и се развиват добре. Есента е топла, посевите ще влязат във фаза „розетка“, която е необходима за да може растението да презимува и на пролет да започне да се развива“, обясни Магдалена Йорданова.

204 880 дка са засети с пшеница, 30 516 дка с ечемик и 2800 дка с тритикале. Извършено е предсеитбено торене с азот, фосфор и калий на близо 100 000 дка.

 

Подобни

Leave a Comment

11 − 3 =