Около една трета от автобусите в България са без колани

Около една трета от автобусите в движение у нас не разполагат с колани на седалките. От общо 17 000 автобуси, които са преминали технически прегледи, под 6000 са произведени в периода преди 2006 г., когато не е имало изискване за монтиране на колани в автобусите. Част от тях технологично разполагат с възможност за оборудване с предпазни колани.

Това каза заместник-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ангел Попов.

Заедно с депутата от ресорната парламентарна комисия Станислав Иванов, изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и експерти от Агенцията, проведоха среща с представителите на техническите служби за проверка на изправността на превозните средства.Това информира МТИТС.

Основна тема на дискусията бяха технологичните предложения във връзка с предстоящо изменение на Закона за автомобилните превози за въвеждане на задължително изискване за оборудване на автобусите с маршрутни разписания над 30 километра с обезопасителни колани.

По време на срещата, лабораториите за изпитания на превозни средства, предложили да направят безплатен анализ на автобуси, които в момента са без колани, за да изготвят разчети колко време и средства ще са необходими за преоборудването.

Представителите на техническите служби също са категорични, че поставянето на колани в автобусите може да спаси повечето потенциални жертви при пътен инцидент.

Подобни

Leave a Comment

five + nineteen =