Освещават реставрирана чешма в село Енево, строена през далечната 1933 г.

В началото на месец май приключи реставрацията на старата чешма в новопазарското село Енево, строена с труда и пожертвуванията на местното население през далечната 1933 г. Дълги години съоръжението, от което не са преставали да пият вода хора и животни, поради неподдържане, е доведено до окаяно състояние и на крачка от рухване.

В крайна сметка инициативата за възстановяване и придаване на един приличен вид на чешмата е подел отец Димчо от град Нови пазар и след няколкомесечна усилена работа, резултатът е налице.

„Реших да финансирам възстановяването на чешмата, за да оставя нещо след мен. Правим го в чест на Светите равноапостоли Константин и Елена – майка и син, които дадоха свобода на християнската религия. Баща ми също е строял чешми в Добруджа. И преди нас е имало родолюбци. Водата от нея е много хубава и питейна. Правим го за здраве и спасение на всички жители на селото, на домовете и чедата им“, заяви за СтрелаБГ отец Димчо.

Утре, 21 май, от 11:00 часа, тримата свещеници – отец Андрей, отец Неделчо от село Мадара и отец Димчо, ще осветят реставрираната чешма и ще отслужат водосвет за здраве на жителите на село Енево.

 

Подобни

Leave a Comment

19 − 1 =