Основен ремонт на СУ „Цанко Церковски“ в с. Никола Козлево – чак през лятото на 2018 г.

Падаща мазилка, гниещи улуци, плачещ за подмяна покрив, мухъл и камини на дърва в класните стаи! Така изглежда към днешна дата СУ „Цанко Церковски“, намиращо се в една от най-бедните общини, не само в област Шумен, но и в страната – Никола Козлево. В школото се обучават общо 314 ученици, разпределени в паралелки от 1-ви до 12-ти клас. Разбира се, една голяма част от тях пътуват към учебното заведение от близки и по-далечни населени места. Радостното е, че за новата учебна 2017/2018 година община Никола Козлево получи от Министерството на образованието и науката чисто нов училищен автобус – KIA, с който вече се извозват малчуганите.

Общинската администрация от години търси начини за финансиране на основен ремонт на сградата на школото, но пари така и не се намираха. Тази година обаче местните власти са одобрени по проект от подмярка 7.2 от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година. Ремонтните дейности по сградата ще се извършат през лятото на 2018 година.

„Проектът включва саниране на двете сгради на училището, ремонт на класните стаи и тоалетните, както и монтирането на парно отопление. Мога да кажа, че парното е особено важно за нас, защото колкото и да топлят камините на дърва, щом децата отворят няколко пъти вратата, температурите падат веднага“, обясни за СтрелаБГ директора на СУ „Цанко Церковски“ Катилиян Костадинов и добави, че се прави всичко възможно да се спазят нормативно изискваните температурни стойности за учебните занятия, които през зимата варират от 18 до 25 градуса.

В новата сграда към училището се помещават едва четири кабинета и физкултурния салон, които се отопляват на климатици. Останалите повече от 20 класни стаи се намират в старата част, строена през далечната 1962 година. Дори директорът Костадинов, който е над 20 години на този пост, не помни кога за последно е правен основен ремонт.

Подобни

Leave a Comment

5 + 20 =