Осъдиха Николай от Шумен, който ритна в главата един от “Свидетелите на Йехова”

24-годишният шуменец Николай Н., който е бил предаден на съд по обвинителен акт на Районната прокуратура в Шумен с две обвинения – за причиняване на средна и лека телесна повреда на двама мъже по хулигански и ксенофобски подбуди, бе осъден днес от състав на Шуменския районен съд на 3 години лишаване от свобода, чието изтърпяване е било отложено с 5-годишен изпитателен срок. Това съобщиха от Апелативен съд – Варна. Съдът е уважил и гражданските искове на двамата пострадали.

В периода от 7-ми до 29-ти януари 2016 г., подсъдимият Николай срещнал няколко пъти непознатия за него Ст. Д. Още при първата случайна среща той бил подразнен, че непознатият го загледал и въпреки обясненията му, че се е припознал. След няколко дни последвала отново случайна среща между двамата в търговски обект в Шумен.  Без да каже нищо, Николай ударил няколко пъти нарочения от него Ст. Д. Той паднал върху стъклената витрина на магазина, която се счупила. С удари Николай изхвърлил пострадалия на улицата. От побоя мъжът получил счупване на носни кости.

В края на януари 2016 г. подсъдимият видял жертвата си на автобусна спирка в града. С удар в лицето Ст. Д. бил съборен на земята. Придружаващите побойника двама мъже ритали падналия на земята шуменец, който подал сигнал на спешния телефон 112, след като нападателите му си тръгнали.

На 30-ти юли 2016 г. в градската градина на Шумен Николай Н. нападнал разхождащ се по алеите чужденец, който му предложил листовка по повод конгрес на „Свидетели на Йехова“. С ритник в главата 24-годишният подсъдим ударил жертвата си, който останал неподвижен на земята и в кръв. На пострадалия се притекли на помощ двама полицаи, които видели инцидента, но Николай успял да избяга от местопроизшествието.

Съдебномедицинските експертизи на двамата пострадали от агресията на побойника доказват, че нанесените от него телесни повреди са средна и две леки. Причина за извършване на престъпленията според обвинението са грубото незачитане на физическата неприкосновеност на личността, закона и правовия ред.

Това е първото дело в Шуменския съдебен окръг срещу подсъдим за извършено престъпление по ксенофобски подбуди.

 

Подобни

Leave a Comment

1 × four =