Отбелязваме Европейския ден на птиците

На днешния ден, 3 октомври, отбелязваме Европейския ден на птиците. В пет града в страната по този повод ще има разнообразни събития. Това са София, Хасково, Свищов, Белене и Гоце Делчев.

Над 9800 са познатите видове птици, което ги прави най-многообразния клас сухоземни гръбначни животни. Около 1200 вида в световен мащаб се смятат за застрашени от изчезване. На територията на България са регистрирани 409 вида пернати.

Българското дружество за защита на птиците всяка година прави оценка на броя и вида на всички наблюдавани птици в нашата страна. За 25-ти пореден път BirdLife International кани хора от Европа и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Традиционно тези дни се отбелязват в първата седмица на октомври.

Всеки може да се присъедини в отбелязването на 25-та годишнина на Европейските дни на птиците на специалната фейсбук страница на събитието – EuroBirdwatch, където може да открие допълнително информация, да сподели снимки и да научи първи резултатите от тазгодишното издание.

Това е едно от най – големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам, като за 25 години в него са взели участие повече от 1 милион хора, които са наблюдавали повече от 75 милиона птици. Основната цел на тази 25-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.

 

Подобни

Leave a Comment

sixteen + five =