Отбелязваме Световния ден за борба с диабета

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. По този повод в цялата страна се организират редица инициативи, които целят да повишат информираността за това заболяване.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва с решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. В България 460 000 души живеят с диабет, 200 000 са засегнати от заболяването, но не знаят и не се лекуват. Около 2 000 деца живеят с диабет тип 1, като възрастовата граница при тях пада.

Захарният диабет е заболяване, свързано с нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основната му проява е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.

Фрапиращите данни за България сочат, че болните от диабет у нас са 575 хил., в преддиабетно състояние са 220 хил. души, а недиагностицираните случаи на заболяването се оценяват на около 170 хил.

Едва 25% от диагностицираните пациенти са с добър контрол на заболяването, а 40% имат усложнения още при поставянето на диагнозата. 40% от болните не са посещавали специалист през последната година.

За сравнение, с добър гликемичен контрол в Европа са 62,6% от заболелите.

Подобни

Leave a Comment

15 + 18 =