Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Тази година той е под мотото “Време е за свят без туберкулоза!”. Туберкулозата е вторият най-голям причинител на смъртност в следствие от инфекция след вируса на ХИВ/СПИН в световен мащаб.
Над 95% от смъртните случаи от туберкулоза са в страни с ниски и средни доходи на населението. Туберкулозата е и една от трите главни причини за смъртност сред жените във възрастовата граница между 15 и 44 години.

По данни на Световната здравна организация близо 1/3 от население на планетата е латентен носител на бактерията на туберкулозата. Само малка част от носителите обаче, действително се разболяват. При хората със слаба имунна система това се случва много по-често, а при носителите на вируса на СПИН вероятността от развитие на заболяването е от 20 до 30 пъти по-голяма. Болните от диабет, пушачите и хората, които не получават достатъчно полезни вещества от храната, с която се хранят, също са изложени на много висок риск от развитие на активната форма на болестта.

През последните години се наблюдава прогрес в световен мащаб за намаляване на случаите на туберкулоза.

Подобни

Leave a Comment

19 + thirteen =