Отбелязваме Стефановден

Стефановден е денят на свети Стефан. Чества се на третия ден след Рождество – 27 декември. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан първомъченик, защото е първият мъченик за християнската вяра. Той е и първи служител (архидякон) в устройващата се Ерусалимска община – църква. В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове.

Може да се каже, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили Св. Стефан и го пребили с камъни. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефчо, Станул, Стеван, Степан, Стефа, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефани, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Светлин, Стоян, Стоянка, Стойко, Цанко, Цанка, Цоньо, Цонка, Цонко, Цончо и др.

 

Подобни

Leave a Comment

4 × three =