Отбелязваме 150 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

На 14 юли отбелязваме 150 години от гибелта на националните герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Честването ще се проведе на връх Бузлуджа под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Традиционно ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите, ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на воеводата.

На Бузлуджа ще има мащабната историческа възстановка на гибелната битка на войводата и неговата чета, в която ще участват близо 150 активисти на Националното дружество „Традиция“.

Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър, е един от най-значимите български войводи. Загива едва 28-годишен след тежко сражение на четата му с османски части. По повод на смъртта му Христо Ботев написва едноименната поема. 

През пролетта на 1868 г. в Румъния се сформира четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 5 юли 1868 г. четата преминава Дунав с една гемия. Първото сражение води с турска потеря от около 1 000 души. Откъсва се от преследвачите и с нощен преход достига до Карапанова кория в землището на село Горна Липница. Тук на 7 юли четата води втория си бой, като нанася значителни загуби на противника си и дава един убит и двама ранени. На 8 юли става сражение около село Вишовград, в местността Дългидол. Днес там има изграден паметник.

На 18 юли 1868 г. при връх Бузлуджа в Шипченска планина става последното сражение на четата. Някои историци считат, че в тази битка е убит и Хаджи Димитър. След Освобождението, предполагаемите негови кости и тези на убитите четници, са пренесени от Бузлуджа и временно положени в ковчези в църквата „Св. Архангел Михаил“ в гр. Крън, Казанлъшко. Според очевидеца Христо Македонски, Хаджи Димитър е убит на връх Бузлуджа: „Хаджията с револвер в ръка се защитава, но падна убит.“

Стефан Тодоров Димов, наречен Стефан Караджа, е български национален герой, революционер от българското национално-освободително движение и войвода. Стефан Караджа е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа българска легия в Белград. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и е пленен от изпратените от председателя на Държавния съвет Мидхад паша войски и полиция. След това, на 12 юли, е откаран в Търново и по-късно в Русе. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 30 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от баба Тонка. И до ден-днешен черепът му се съхранява в Къщата музей „Баба Тонка“ в Русе. 

Снимка: Блогът на minik

 

Подобни

Leave a Comment

1 × 4 =