Отиде си големият композитор Тончо Русев

Малко преди да навърши 86 години от този свят си отиде легендарният български композитор Тончо Русев, написаха близките му в официалната му фейсбук страница.

„След кратко боледуване, дни преди рождения си ден, днес ни напусна композиторът Тончо Русев. Написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, Тончо Русев оставя диря в българската естрадна музика. Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек. Почивай в мир!“

От семейство Русеви

Тончо Русев е на 20 април 1932 г. в град Бургас. Баща му свири на акордеон и мандолина. След като установява музикалните наклонности в сина си в училищния оркестър, той продава часовника си, за да му купи тромпет. Още от детството си младият Тончо заедно с брат си Иван е дълбоко впечатлен от морето, което той по-късно пресъздава в своите песни. След като завършва гимназия, постъпва в завод „Червено знаме“ като шлосер, където създава една работническа духова група от 60 човека.

По същото време той взима уроци по тромпет от солиста на бургаската филхармония Димитър Ганев. Докато се готви да следва индустриална химия, е чут от едни от най-добрите музиканти в Бургас, които го убеждават, след продължителни разговори, да кандидатства в музикалната академия. Тончо Русев активно пише песни за едни от най-големите имена в българската естрада – Лили Иванова, Веселин Маринов, Васил Найденов и т.н. Член е на Съюза на българските композитори.  Негови песни са получавали много награди в редица български конкурси („Златния орфей“, „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“, „Тракия Фолк“ (поп-фолк певицата Силвия изпълнява песента му „Хей, ревнивецо“ и е удостоена с награда), 6 пъти „Мелодия на годината“, „Пирин фолк“, 10 пъти печели Пролетния радиоконкурс).

Носител е на международни награди от фестивалите в Париж, Токио, Видя дел мар и др. През 1981 г. от фестивала „Златният Орфей“ получава Голяма награда за цялостно творчество. Получава награда за цялостен принос към балканската музика на „Охрид фест – Охридски трубадури 2007“. През 2007 г. получава и орден „Стара планина“ за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата.

На 6 декември 2017 г. става първият носител и кавалер на „Сребърния кръст на свети Николай“ на община Бургас. Това отличие е с най-висок ранг.

Снимка: Фейсбук

Подобни

Leave a Comment

1 × two =