Отиде си дядо Добри – „Светецът от Байлово“

“Днес, на 103-годишна възраст почина дядо Добри. 1914 – 2018 г. Бог да го прости! Царство му небесно!”, съобщи белоградчишкият епископ Поликарп. Дядо Добри беше един от най-големите дарители на православни храмове у нас. Той успя да събере и дари над 80 000 лева на различни църкви.

Утре, тялото на дядо Добри ще бъде изложено за поклонение в църквата на родното му село Байлово. Погребението му ще е в четвъртък.

Мнозина считаха Добри Добрев за изключителен духовен пример за българското общество, наричаха го и Светецът от Байлово. Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни.

Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което страната ни участва във ВСВ. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното.  Той е аскет и като такъв отрича всичко материално в живота. Живее в крайна бедност, защото всички пари, които събира, отделя за дарения на български православни храмове.

Част от храната си набавя чрез щедростта на граждани, които са трогнати от безкористната му душа.

Подобни

Leave a Comment

nineteen − fifteen =