Отиде си изтъкнатият историк проф. Божидар Димитров

Тази вечер е починал известния български историк и патриот проф. Божидар Димитров. Професорът ни напуска на 72 годишна възраст. Той бе дълги години директор на Националния исторически музей. Автор е на около 20 монографии и над 200 студии и статии в областта на българското средновековие, османския период и новата история.

През годините бе водещ на няколко телевизонни предавания с историческа тематика.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби, траулери – като моряк в „Океански риболов“.

По-късно завършва история и археология в Софийския университет, има докторат по история. През юни 2009 г. Комисията по досиетата оповестява, че Димитров е бил сътрудник на Държавна сигурност в качеството си на секретен сътрудник и агент. Вербуван е през 1973 г. Псевдонимите му са Богдан, Кардам, Тервел и Телериг. Работил е по проучването на архивите на Ватиката, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Башев.

Премиерът Борисов написа във фейсбук по повод смъртта на професора: Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон.

Подобни

Leave a Comment

16 − two =