Открит полски ден в Земеделска кооперация „Дивдядово“ в Шумен

В землището на Земеделска кооперация „Дивдядово“ в Шумен се състоя Открит полски ден, с цел демонстрация на технологии на БАЙЕР в пшеница и царевица, пише Фермер.БГ. На събитието са присъствали над 40 производители от района. Въпреки преминалата буря предишния ден и леко полегналите посеви, посетителите имаха възможност да видят доброто действие на продуктите на БАЙЕР за опазване на пшеничените посеви от плевели и болести.

Александър Димитров – регионалният представител за Варна и Шумен, нагледно обясни различните етапи от развитието на посевите, моментът на третиране и ефективността на всеки продукт.  Обеззаразяването на семената е извършено с Юнта Куатро.  Продуктът  осигурява дълготрайна защита на младия посев от всички патогени и неприятели. Предпазва всяко засято семе, което ни позволява да работим с по-ниска сеитбена норма. Дава възможност на растенията да се развиват по-жизнени, по-лесно да преодолеят всички неблагоприятни климатични условия и да се осигури един здрав и добре гарниран посев.

На първото посетено поле посетителите се убедиха и в доброто действие на комбинацията от Секатор 10мл/дка с Буктрил 50мл/дка + Солигор 80 мл/дка срещу редица проблемни плевели като лепка, ралица, поветица, мъртва коприва, бучиниш и болестите Септория и Брашнеста мана. Като втори фунгицид, Г-н Димитров посочи, че на това поле е използван най-новият фунгицид на фирмата  – Авиатор в доза 100мл/дка.

Въпреки че неговото внасяне е било повече от 30 дни след първия фунгицид и начало на развитие на Кафява ръжда, посетителите видяха отличния контрол  на продукта, сравнявайки третирания посев с нетретираната контрола. На следващото поле Александър Димитров показа технология на БАЙЕР с три фунгицидни пръскания: Т1 – Солигор 80мл/дка заедно със Секатор 10мл/дка и Буктрил 50 мл/дка, Т2 – Фалкон 60 мл/дка и Т3 – Прозаро 100мл/дка.

Всеки производител подобаващо оцени отличното състояние на полето – без плевели, болести и с потенциал за висок добив. Отчете се предимството на използваните продукти и технология от редица конкурентни такива.  При културата царевица на посетителите бе демонстриран набиращия все повече популярност хербицид Капрено. Много от тях изказаха мнение за добрия ефект на продукта срещу всички проблемни плевели, особено през тази година, когато дългия период на засушаване компроментира редица почвени хербициди, пише още Фермер.БГ.

В полето можеше да се види действието на Капрено срещу кощрява, балур, коноп, бутрак, щир, лобода.

Подобни

Leave a Comment

13 + sixteen =