От „Безсмъртният полк“ до „Смуглянка, молдованка“ в Деня на победата в Шумен

Десетки наследници на участници във Великата отечествена война или пък просто признателни хора се включиха в тазгодишното шествие на „Безсмъртният полк“ по повод 9-ти май – Деня на победата и второто раждане на Европа, както го определиха някои от присъстващите.

От пл. „Кристал“ шествието, в което имаше и немалък брой хора с портрети на предците си, премина през центъра, приковавайки към себе си любопитните погледи на минувачите, и се спря пред паметника на Съветската армия, придобил гражданственост с името „Руски“. Там започна и празничната програма по повод 73-тата годишнина от разгрома на хитлерофашизма или по-скоро на нацистката политическа идеология, стремяща се към подчинение на всичко чуждо. Прозвучаха поздрави за великото събитие, разкази за изминалото време на изпитания и триумфи, както и много популярни руски песни, сред които и разбира се – „Смуглянка, молдованка“.

В речта си военния историк Мишо Йорданов акцентира върху опасността от изкривяване на историческата истина за събитията от преди повече от седем десетилетия и за важността от поддържане жива на паметта за героите, с чиито усилия стана невъзможно реализирането на т.нар. “Нова Европа”, планирана от Хитлер и ортаците му.

„73 години след края на най-голямата война, човечеството, следвайки криволичещия си път, в тези дни се спира и поглежда назад, за да разгледа и своето минало. На думите „победа“ и „освобождение“ се противопоставят понятия като „окупация“, която пък е резултат от сблъсък на тоталитарните хищници. Съвременният човек продължава да бърза, той се вълнува от тези исторически въпроси, но има време да получи единствено готова и „смляна“ информация.

И така, у мнозина покълват отровните семена на историческата лъжа! Струва си да поговорим, защото става въпрос за нашето минало, нашето настояще и бъдеще, съзнавайки важността на историческото събитие – централно за 21 век и големият залог за неговия правилен прочит“, заяви той пред събралото се множество.

За да уважи честването на Деня на победата в Шумен, от руското посолство в България бяха изпратили вторият им секретар Андрей Егоров.

Той също не пропусна да каже няколко думи, акцентирайки върху българо-руската нерушима дружба, родена и калена в общите ни изпитания.

„Днес всички се прекланяме пред подвига на съветските войници и техните български братя, дали живота си за нашето бъдеще и за щастието на нашите деца. Руските ветерани помнят своите български бойни другари, заедно с които са преминали през огъня на тази страшна война. Вече над седем десетилетия, хората дишат леко.

Децата и внуците на тези, които са се сражавали за победата, влизат в живота като свободни хора, пред които са отворени всички пътища. Нашият дълг е да възпитаме у нашите деца чувство на уважение и благодарност към ветераните”

След официалната част мнозина от присъстващите поставиха венци и цветя пред паметника на Съветската армия, свеждайки глава пред подвига й. Там бяха Николай Николов и Веселин Пенчев – ръководни кадри в БСП – Шумен, народният представител от социалистите Иван Иванов и др.

Тържеството, което е различно от казионното честване на Община Шумен от преди обяд днес, се организира от БАС, Съюз на ветераните от войните, Съюз на военноинвалидите, Съюз на офицерите и сержантите от запаса. Руски клуб „Славяни 2000“, Дружество русофили, Дружество на русистите, БСП, ПП „Зора“ и др.

Подобни

Leave a Comment

fifteen − 11 =