От ВиК влязоха в ромските квартали на Шумен

Инспектори от ВиК Шумен започнаха с поетапното спиране на вода в махалите, където  живущите нямат водомери и не плащат.

Проверките започнаха от ул. „7-ма“ в кв. „Витоша“, където чешма, която се намира в двора на изоставена къща се е превърнала в обществена.

Инспектор Стоян Стоянов от ВиК Шумен обясни, че това не е единствената такава чешма в квартала. В съседен имот пък се оказа,че се е натрупала сметка от 300 лв за вода.

„Има собственици, които заминават за чужбина или се местят някъде другаде и техните имоти стават „обществени“. Крадът се водомерите, водата я използват около 5-6 други семейства, които дори нямат елементарна култура, за да я използват. Пускат я да тече денонощно, къпят се, поят си животните, охлаждат си бирите и какво ли още не“, каза инспектор Стоянов.

Най-голям проблем при отчитането в тези квартали се поражда от липсата на водомери. Не веднъж от ВиК са правили опити с постявянето на такива, но те моментално изчезвали.

„За да можем да по някакъв начин да си съберем задълженията от тях, прилагаме вариянт, в който на местата, където няма водомери – се изчисляват по пет кубика на човек и се заплащат всеки месец  на определено място“, добави инспекторът.

Проблемът с нередовните платци в квартала е много сложен.  Към момента на 7-те улици там има над 200 абоната, от които едва 20 % си плащат водата.

За семействата, на които ще бъде спряна водата са предвидени и водоноски, защото все пак сред тях има и деца.

 

Подобни

One Thought to “От ВиК влязоха в ромските квартали на Шумен”

  1. Бо

    Направете като енергото ! Вдигнете си мрежата въздушно в махалата. Така хем по лесно ще се контролира и ремонтира. Току виж се оказало добра инвестиция…

Leave a Comment

18 − 2 =