От кризисния щаб в Шумен са предприели незабавни мерки за отстраняване на последствията от снощната буря

От снощи до тази сутрин кметът Любомир Христов, зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров, секретарят на общината Деян Димитров и служители от Общинския щаб за защита при бедствия направиха няколко огледа на най-пострадалите райони от силната буря вчера в община Шумен. При кмета на общината вчера вечерта и в пет часа рано тази сутрин бяха проведени две работни съвещания на щаба и бяха предприети незабавни мерки по отстраняване на последствията от бурния вятър и падналата градушка, която на места в Шумен беше с големината на орех, а в село Царев брод и с големината на яйце.

В Шумен най-пострадали са районите около улиците „Кирил и Методий“, „Ген. Столетов“, „Васил Друмев“, „Васил Априлов“ и кварталите „Гривица“ и „Боян Българанов“.  Бурята е пречупила клони от върха на огромна липа в двора на Детска градина „Латинка“ на улица „Любен Каравелов,  които са се преплели в короната на дървото. Мястото е обезопасено и в момента се предприемат мерки за тяхното отстраняване. Късно снощи пътят между селата Царев брод и Велино е бил наводнен и непроходим за няколко часа. През нощта водата се е отекла и отсечката вече е отворена за движение.

До момента има подадени 40 сигнала на дежурния телефон в общината за нанесени щети по покриви на жилищни сгради, за нападали керемиди, ламарини и покривни материали, за изкоренени огромни дървета, счупени клони и запушени шахти. До 24.00 часа през нощта работниците от общинските предприятия „Паркове и обредна дейност“, „Строителство и благоустройство“ и от двете почистващи фирми РТК и Екомакс са работили по разчистване на улиците. От пет и половина тази сутрин работата продължава. Кметът на община Шумен Любомир Христов благодари на екипите на Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението и Енерго Про за бързата реакция и за съдействието при отстраняване на последствията от снощната буря. Днес най-спешно е да се почистят улиците от нападалите листа и клони, за да се освободят водоприемните шахти. Според синоптичната прогноза и днес се очакват нови валежи.

Подобни

Leave a Comment

14 + sixteen =