„От ръката тревненска” – новата изложба в Регионалния исторически музей – Шумен

„От ръката тревненска” е новата временна изложба в Регионалния исторически музей – Шумен, с която гостува Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна. Акцент в експозицията са художествените занаяти дърворезба, иконопис и архитектура, които изграждат най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на ХVII в.

Представени са и занаяти, в които тревненци имат принос – розопроизводство (Трявна е едно от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло), казаслък (декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна и Одрин, практикуван от ХVII в.), куюмджийство (наред с традиционните накити и църковна утвар, в града са сечени и монети), мутафчийство (занаят, при който именно в планинското селище се прави опит да бъде механизирано производството).

Изложени са също оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия. Представена е и възстановка на зографска работилница.

Настоящата експозиция е реализирана след участие в сесия за частично финансиране на проекти в областта на музейното дело и изобразителните изкуства на тема „Подготовка на временни експозиции и образователни програми” на Министерството на културата. Тя бе отличена по време на седмото издание на Панаира на музейните изложби в Русе през изминалата година в категория „Самостоятелна изложба за мобилна изложба“. Също тогава бе наградена и експозицията „Точно и навреме“ или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери“ на РИМ – Шумен за партньорство с местните публики, дарители и институции.

Изложбата на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна може да бъде разгледана от утре, 17 август, до средата на следващия месец.

Подобни

Leave a Comment

sixteen − six =