От 1 до 6 години затвор грози тримата обвиняеми за телефонни измами в Шумен

Състав на Шуменския районен съд уважи исканията на Районната прокуратура и определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за тримата обвиняеми за телефонни измами.  Пламен Д., Тихомир Й. и Ярослав Я. ще останат в ареста, информира Апелативна прокуратура – Варна.

До момента те бяха задържани с постановление на Районната прокуратура за срок до 72 часа, след като бяха привлечени като обвиняеми за продължавано престъпление по член 209, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 4 от НК. Деянието се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Тримата мъже действали като помагачи. Пострадалите граждани са били въвеждани в заблуждение, че ще помагат на полицията да залови опасни престъпници. След това по телефоните на пострадалите се обаждали други, които ги заплашвали с физическа разправа. По тази схема през септември са били измамени двама шуменци, които дали 11 200 лева и 5200 лева заедно със златни накити.

Съдът сподели изводите на прокуратурата, че и за тримата в схемата може да се направи обосновано предположение, че са участници в нея, както и че ако са на свобода, могат да се укрият и да извършат престъпление. Прокуратурата разполага с доказателства, че Тихомир Й. е на по-високо ниво в схемата с телефонни измами.

Определенията на Шуменския районен съд, с които са взети най-тежките мерки за процесуална принуда – задържане под стража, на Пламен Д., Тихомир Й. и Ярослав Я.,  подлежат на обжалване пред Окръжния съд в града.

 

 

Подобни

Leave a Comment

14 − 1 =