От 2018-та година бюджетите на училищата вече няма да зависят само от броя на децата

От догодина бюджетите на училищата и градините вече няма да зависят само от броя на децата, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Относно готвените промени, които касаят формулата за формиране на делегираните бюджети, министърът на образованието заяви: „Сегашният единният разходен стандарт се разделя на 3 части. Първият за дете-ученик, вторият за група-паралелка и третият за образователна институция – детска градина или училище, които няма да зависят от големината им, а от общината“.

Просветният министър каза още, че догодина ще бъдат осигурени над 360 милиона лева допълнително за учебните заведения. 240 млн. от тях ще бъдат предоставени за увеличението от 15% на учителските заплати.

С 90 млн. лв. ще бъдат увеличени средствата за учебните заведения в отдалечени райони и такива с концентрация на деца от рисковите групи. Около 30 млн. лева отиват за обезпечаване на новата минимална работна заплата, която не засяга педагогическия персонал и увеличената осигурителна вноска.

Предвидено е още да се имат предвид местни, специфични фактори, които водят до различие на разходите. Промяната ще доведе до повече средства за по-малките училища и малките общини в отдалечени райони.

Снимка: БТВ

 

 

Подобни

Leave a Comment

one × 1 =