Официално откриха новата спортна зала “Арена Шумен” (СНИМКИ/ВИДЕО)

На тържествена церемония тази вечер официално бе открита новопостроената многофункционална спортна зала „Арена Шумен“. На събитието присъстваха около 2000 души, единствено хора с покани и пропуски – заслужили спортни деятели, представители на институциите, бизнесмени, общински съветници, депутати, духовни лица и др.

Церемонията започна с кратък филм, показващ всички етапи от строежа на залата, след което Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети новото съоръжение.

„Вие сбъднахте мечтата на поколения шуменци, г-н Борисов. Благодаря на проектантите за уникалната визия на нашата зала. Няма такава в България. Вярвам, че тя ще стане привлекателно място за провеждане на много спортни и културни мероприятия. Вярвам, че шуменци ще станат свидетели на национални и световни рекорди в тази зала“, заяви кметът Любомир Христов. След това кметът, премиерът Борисов, митрополит Йоан, районният мюфтия Месут Мехмедов и щангистът Янко Русев прерязаха лентата на съоръжението.

Веднага след церемонията ансамбъл “Българе” представи на вниманието на присъстващите концерт-спектакъла „Как ще ни стигнат американците“. Обикновените данъкоплатци и редови граждани ще могат да разгледат залата най-вероятно през следващата седмица, когато общината се накани да определи дни на отворените врати.

Тук е момента да припомним, че строителството на новото градско бижу се проточи близо година и половина и глътна официално 8.5 млн. лева, отпуснати като държавна субсидия още през 2016 г. Изпълнителите на проекта от „Джи Пи груп“ твърдят, че “Арена Шумен” е може би най-добрата спортна зала в страната, след столичната. Залата е на четири етажа, със стоманобетонна конструкция, стоманен покрив и алуминиева фасада. 1500 са седящите места на трибуните, в това число и за хора с увреждания. Ако бъдат прибавени допълнителни подвижни трибуни, максималният й капацитет достига 2500 места.

“Арена Шумен” разполага с помещение за допинг контрол, за медицинска помощ, шест съблекални с душове и тоалетни, зали за журналисти и за пресконференции, магазин за спортни стоки, фитнес зала, сауна, парна баня, кафене с отделен вход. Оборудвана е с два асансьора, единият – на входа за журналистите, а другият – на входа за ВИП-гостите. Изградени са комуникации за външни телевизионни станции за директно предаване на състезания, концерти и други събития.

Модерното съоръжение отговаря на всички изисквания на спортните федерации за провеждане на състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, тежка атлетика, тенис, бокс, художествена гимнастика, както и за организирането на културни събития, концерти, конференции и др. Съоръжението, изградено на площ от 5600 кв. метра върху съборените казарми на Пети полк, определено промени целият район до неузнаваемост.

За да се улесни достъпът до залата е разширено уличното платно и са изградени две нови кръгови кръстовища. Подменено е уличното осветление с енергоспестяващо, а 350 паркоместа очакват посетители с автомобили.

Премиерът Бойко Борисов и кметът Любомир Христов режат лентата на Арена Шумен

Публикувахте от СтрелаБГ в Събота, 21 юли 2018 г.

“Арена Шумен” е част от цялостен многофункционален комплекс, който тепърва ще се допълва. Планира се изграждането на открити спортни игрища, открит плувен басейн, детски кът и хотел. Амбициите на общинската администрация са заедно със спортния комплекс, районът да се оформи като нов притегателен център за жителите и гостите на Шумен.

Подобни

Leave a Comment

15 + fifteen =