Паметник „Създатели на българската държава“ получи 3D платформа за рождения си ден

С тържество в Информационния център бе отбелязан 36-тия рожден ден на паметник „Създатели на българската държава“ – едно постижение на монументалното изкуство, който още с откриването си се превръща в емблема на Шумен и региона. Преди началото на празненството, официално бе открита и новата паметна плоча, на която са вписани имената на създателите на монумента. Обикновените и редови работници са издигнали паметника с безвъзмезден труд, колкото и странно и непонятно да ни звучи това в днешно време.

Иначе, отбелязването на рождения ден започна с фрагменти от спектакъла „Създатели на българската държава“, изнесен от членовете на НД „Традиция“ – клон Шумен. Актьорите определено успяха да ни върнат в бурните и превратни години на управлението на кан Кубрат, чиито завети към синовете му, демонстрирани нагледно с помощта на сноп стрели, днес, като че ли са по- актуални от всякога.

Думата взе и Ваня Стоянова, директор на ОП „Туризъм, публични прояви и атракции“, което е организатор на цялото събитие. „Днес е много важна дата за нас, шуменците. Младите поколения ще пазим в сърцата си благодарност към хората от града, които са вложили своя безвъзмезден труд в изграждането на паметника“, заяви тя. Интересно и любопитно за гостите се оказа демонстрацията на интерактивната пощенска картичка с изображение на монумента, дело на туристическата платформа Iwalk.bg.  Всички присъстващи получиха безплатно подобна картичка. На гърба и има указания за ползване.

Първо, всеки , който искат да види паметника в 3D и добавена реалност, е нужно да изтегли на телефона си приложението IWALK GUIDE. След това трябва да изтрие полето на гърба на картичката и да въведе появилия се код. Насочвайки телефона към картичката, човек вече може да се наслади визуално на монумента и да чуе история за него. Това демонстрира пред гостите на рождения ден Димитър Игнатов от Iwalk.bg.

Още през юли той гостува в общината в Шумен и се ангажира, с помощта на екипа си, да изработят подобна платформа, за да може вече паметника да получи паспорт и да се популяризира сред максимален брой хора. Важното в случая е, че през 2018 година започват работа по създаването на интерактивна 3D карта на всички забележителности и културно-исторически обекти в района.

На тържеството присъстваха двама от бившите директори на „Създатели на българската държава“ – Димо Димов и Васил Димов. Дойдоха и кметът на община Шумен Любомир Христов, зам.-областния управител Ширин Вели и други.

Подобни

Leave a Comment

nineteen − ten =