Пари за обновяване на отделението по хемодиализа в Шумен

Министерство на здравеопазването обяви, че разпределя сумата от 5 млн. лева на 29 държавни болници за ремонт и закупуване на нова техника за хемодиализа. Парите са част от тези 8.1 млн. лв., които правителството отпусна с постановление в края на септември.

МЗ декларира, че разпределението на средствата е съобразено с отправените от лечебните заведения искания за инвестиции в ремонти и преоборудване в градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана, Пловдив и София.

С останалите 3 млн. лева трябва да бъдат извършени ремонтни дейности и да бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в Министерството на здравеопазването от лечебните заведения.

В момента тече процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки, съответно сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на лечебните заведения.

Припомняме, че в началото на 2018 г. в Шумен заработи модерен частен център по хемодиализа, оборудван със съвременна техника и 20 болнични легла. Още тогава се чуха гласове, че новото лечебно заведение ще се превърне в сериозен конкурент на отделението по хемодиализа в МБАЛ – Шумен.

 

Подобни

Leave a Comment

five − four =